To Skyros Project ταξίδεψε Αστυπάλαια!

Kαλεσμένοι από το Ecocity και τον Δήμο Αστυπάλαιας, συμμετείχαμε στο “Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια 25-26-27 Σεπτεμβρίου”. Η δική μας συμβολή μέσα από το πρόγραμμα Skyros Project εστιάστηκε στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από την Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, ώστε να προωθήσουν Υπεύθυνη Περιβαλλοντική Συμπεριφορά στους δικούς τους μαθητές.
 Στο σεμινάριό μας “Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: από την Θεωρία στη Πράξη” επί δύο μέρες μοιραστήκαμε την πλούσια εμπειρία του Skyros Project, όπου η μάθηση μπορεί να γίνεται με ένα ευχάριστο τρόπο και να έλκει τους εκπαιδευόμενους να κάνουν τρόπο ζωής την ενεργό συμμετοχή τους στα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, κ. Κυριάκος Αντωνόπουλος, ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο λιμάνι της Σκύρου, και τους προβλημάτισε έντονα γιατί είδαν ένα δημόσιο λιμάνι που σέβεται τον επισκέπτη, τον κάτοικο, το περιβάλλον και κυρίως γιατί συνειδητοποίησαν ότι και στη δική μας πατρίδα, η διοίκηση των δημόσιων χώρων μπορεί να γίνεται με σύγχρονους, δημιουργικούς, διαφανείς και αποτελεσματικούς τρόπους αρκεί να υπάρχει η προσωπική θέληση!
Η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή, αμέσως μετά ανέλαβε να ενδυναμώσει τους παρευρισκόμενους αποδεικνύοντάς τους ότι η φωνή τους μετράει και ότι η δική τους συμβολή, σε περιβαλλοντικές δράσεις, προάγει μια καθημερινότητα που  σέβεται την ανθρώπινη ζωή.
Οι Υπ. διδάκτορες της Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του ΠαΔΑ, Γιάννος Θεοδούλου και Φώτης Μυλωνάς, ενεργοί Δάσκαλοι και μέλη του SkyrosProject, απογείωσαν τους εκπαιδευόμενους μέσα από την εμπλοκή τους σε καλλιτεχνικές δημιουργίες!
Ο απόηχος όμως είναι αυτός που στο τέλος της ημέρας μετράει! Το Skyros Project,  ένα καινοτόμο πρόγραμμα, αποδεικνύεται ένας ζωντανός πόλος έλξης γιατί φεύγοντας από την Αστυπάλαια, είχαμε γίνει δυνατότεροι γιατί οι στόχοι και πρακτικές του skyrosproject είχαν αγκαλιαστεί από τους επιμορφούμενους. Οι συμμετέχοντες επέστρεφαν και αυτοί στα σχολεία τους, στα νησιά τους, αποφασισμένοι να υιοθετήσουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες που τους εμπνεύσαμε.
Δικαίως από το παράθυρο του αεροπλάνου όταν βλέπαμε την όμορφη Αστυπάλαια από ψηλά, σκεφτήκαμε ότι “το αντίο Αστυπάλαια θα είναι προσωρινό”. Τώρα πίσω στα πόστα μας, σχεδιάζουμε μαζί με τους εμπλεκόμενους στο “Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια” τον επόμενο σταθμό μας, το επόμενο ταξίδι μας, την επιστροφή μας στην “Αστροπαλιά” και τα γειτονικά νησιά! Έχουμε νέους φίλους στο skyros project! Είμαστε πιο δυνατοί! πιο ονειροπόλοι, πιο αποφασισμένοι γιατί το Skyros Project είναι ένας ζωντανός ιστός. Saluti AD Stampalia, Kalymnos, Kos, Leros!
Ευχαριστούμε το Ecocity και τον Δήμο Αστυπάλαιας και τους τουλάχιστον 750 συμμετέχοντες στις δημόσιες διαβουλεύσεις, κατοίκους των νησιών μας και της ενδοχώρας! Η φωνή των πολιτών ΜΕΤΡΑΕΙ!