Ομάδα Skyros

Επικεφαλής Προγράμματος

Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Σκύρου

Με τις δράσεις του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολυβραβευμένο λιμάνι, το Λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου.

Κωνσταντίνα Σκαναβή

Καθηγήτρια Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Υποστηρίζει ένθερμα όλους όσους η φωνή τους ακούγεται λιγότερο στα περιβαλλοντικά θέματα.

Senior Researchers

Βάσω Πετρενίτη

Διδάκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας

Η Βάσω Πετρενίτη είναι Περιβαλλοντολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Βαλεντίνα Πλάκα

Διδάκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας

Η Βαλεντίνα Πλάκα είναι Περιβαλλοντολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Βιοποικιλότητας.

Ιωάννης Θεοδούλου

Υποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Δάσκαλος / Ηθοποιός MPhil, MEd, MSc, PhDc Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αγωγής & Επικοινωνίας

Φώτιος Μυλωνάς

Υποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο Μυλωνάς Φώτης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχοντας αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Νικόλαος Κλιούμης

Υποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

O Νικόλαος Κλιούμης είναι Οικονομολόγος του τμήματος «Οικονομικών Επιστημών» του «Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και ψυχολόγος του κολλεγίου «Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS»

Junior Researchers

Κέλλυ Μαρίνη

Ψυχολόγος, MSc

Η Κέλλυ Μαρίνη είναι Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Παν/μίου Αθηνών, Μ.Sc. University of Surrey, UK.

Κέλλυ Τσαγάκη-Ρεκλείτου

Περιβαλλοντολόγος-Ωκεανογράφος, MA

Η Κέλλυ Τσαγάκη-Ρεκλείτου είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μεταπτυχιακές σπουδές στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση.

Κωνσταντίνος Βλαστάρης

Εκπαιδευτικός

Δήμητρα Παντιώρα

Γεωπόνος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΠΜΣ: Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας

Μέμα Ζαπάντη

Προπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, ΠΑΔΑ

Junior Researchers με Πιστοποίηση Περιβαλλοντικού Εκπαιδευτή

Θανάσης Κουκούλης

Περιβαλλοντολόγος

Λευτέρης Καραβιτάκης

Περιβαλλοντολόγος

Γιασεμή Φράγκου

Περιβαλλοντολόγος, MSc

MSc Technological Systems Management (Stony Brook University)

Λάμπρος Τοπάλτσης

Περιβαλλοντολόγος

Ηλίας Ναστούλας

Περιβαλλοντολόγος, Μεταπτυχιακός φοιτητής

"Environment and Sustainable Development" (UCL)

Χαρίκλεια Ουρσουζίδου

Περιβαλλοντολόγος

Μιχάλης Καραμπέρης

Περιβαλλοντολόγος, Μεταπτυχιακός φοιτητής

"Outdoor Environmental and Sustainability Education" (University of Edinburgh)

Ευφροσύνη Καλογήρου

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Ναυσικά Βασδέκη

Περιβαλλοντολόγος

Ειρήνη Μορίκη

Περιβαλλοντολόγος

Μαρία Μποτζώρη

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Γεωργία Κορέση

Περιβαλλοντολόγος

Μαρία-Ιωάννα Μιχαήλ

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Βαλάντης Βιτάλης

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Γεώργιος Ιωάννης Χαν

Πτυχιούχος Επιστημών της Θάλασσας

Δέσποινα Δημητριάδου

Περιβαλλοντολόγος

Κωνσταντίνα-Χριστίνα Βρατσάνου

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Ασπασία Γενιτσαρίδη

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Αδαμαντίνη Μπαρμπακωνσταντή

Περιβαλλοντολόγος

"Leisure, Tourism and Environment" (Wageningen University & Research)

Φαίη Ζουριδάκη

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Χρήστος Ανδριόπουλος

Περιβαλλοντικές Επιστήμες

Στεφανία Πολλάκη

Περιβαλλοντολόγος

Ο Κυριάκος Αντωνόπουλος είναι Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου. Με τις δράσεις του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολυβραβευμένο λιμάνι, το  λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου. Το εν λόγω λιμάνι έχει πιστοποιηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως το «Μπλε Λιμάνι με την Πράσινη Απόχρωση», ενώ τον Μάιο του 2018, το τουριστικό του καταφύγιο απέκτησε γαλάζια σημαία. Έχει συγγραφικό-ερευνητικό έργο με παρουσίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, σε περιοδικά, καθώς επίσης έχει πολυάριθμες παρουσιάσεις σχετικά με την Περιβαλλοντική Αριστεία σε λιμάνια. Έχει επενδύσει σε καινοτόμες συνεργασίες με ακαδημαϊκούς φορείς, όπως στη «χρυσή» αυτή σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πριν, διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου υπηρέτησε ως Καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος τα τελευταία 18 χρόνια. Από το 1988-2000, ήταν Καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, όπου εργάστηκε για 12 χρόνια στα πεδία της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Περιβαλλοντικής Υγείας. Έχει σχεδιάσει και προσφέρει πανεπιστημιακά μαθήματα στα πεδία της Περιβαλλοντικής Υγείας, Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή είναι συγγραφέας πολλαπλών άρθρων, κεφαλαίων και βιβλίων σε διεθνές επίπεδο και έχει δώσει ομιλίες σε πολλές διαφορετικές χώρες. Μέσα στα άμεσα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η προώθηση Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Συμπεριφοράς και αγωγής υγείας και η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των σχετικών αποφάσεων στα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας. Απώτερος σκοπός της είναι η υποστήριξη όλων αυτών που δεν αντιπροσωπεύονται επαρκώς στη διαχείριση των θεμάτων περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

Η Βαλεντίνα Πλάκα είναι Περιβαλλοντολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Βιοποικιλότητας. Από το 2016 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ και ερευνήτρια του ΕΠΕΑΕ του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Παν. Αιγαίου. Έχει συγγραφικό ερευνητικό έργο με παρουσίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, σε περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, αλλά και σε δημοσιογραφικά άρθρα, καθώς συγγράφει για θέματα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στον τύπο. Από τα άμεσα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών πακέτων σε παιδιά με εργαλείο τους ελληνικούς λιμένες, η εκπαίδευση περιβαλλοντικών εκπαιδευτών και η προώθηση του αειφόρου τουρισμού. Στόχος της η εκπαίδευση και ο προσανατολισμός ατόμων προς μια νέα στάση ζωής ενεργών πολιτών στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Η Βάσω Πετρενίτη είναι Περιβαλλοντολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Από το 2000 είναι ερευνήτρια του ΕΠΕΑΕ του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Παν. Αιγαίου. Επί σειρά ετών ήταν διδάσκουσα βάσει Π.Δ. 407/80 στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα αντικείμενα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας. Έχει συγγραφικό ερευνητικό έργο με παρουσίες σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, σε περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων. Από τα άμεσα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι οι παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και η εκπαίδευση περιβαλλοντικών εκπαιδευτών.

Η Χρυσούλα Ν. Σάρδη, είναι Περιβαλλοντολόγος, της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο, στο Δ.Π.Μ.Σ.: ‘’Επιστήμη και Τεχνολογία των Υδατικών Πόρων’’ με κατεύθυνση ‘’Οργάνωση και Διαχείριση Λιμένων’’. Επίσης ολοκλήρωσε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην ‘’Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας’’, στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Από το 2015 είναι ενεργό μέλος  του Προγράμματος Σκύρος. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχει αναλάβει την διοικητική διαχείριση της Θερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών και έχει υποστηρίξει επικουρικά τον σχεδιασμό και διδασκαλία αρκετών νέων μαθημάτων περιβαλλοντικής επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Στο βιογραφικό της διαθέτει επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις εργασιών σε παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια.  Έχει διακριθεί στα βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας Οικόπολις 2016, έχει λάβει Εύφημο Μνεία στα βραβεία Αριστείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και το Θωμαΐδειο Βραβείο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επίσης, έχει λάβει υποτροφία από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ‘’ΑΙΓΕΑΣ’’ ως Υπ. Διδάκτορας Ακαδημαϊκού Τμήματος Σχολής του ΠΑ.Δ.Α.  Έχει διατελέσει Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκλεγμένη για 4 συνεχόμενα έτη. Επίσης, έχει διατελέσει ως εκλεγμένη Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας (2019-2020). Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτορας και Ερευνήτρια της Ακαδημαϊκής Μονάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής & Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Ιωάννης Θεοδούλου  είναι απόφοιτος του Τμήματος Εμπορίας & Διαφήμισης (Marketing), της Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, απέκτησε πτυχίο από τη Σχολή Δραματικής Τέχνης ‘’Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα’’. Επίσης, κατέχει πτυχίο από το Παιδαγωγικό Tμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Η μετεκπαίδευση του πραγματοποιήθηκε στο Διδασκαλείο ‘’Αλέξανδρος Δελμούζος’’ του Τμήματος Γενικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Οι σπουδές του συνεχίστηκαν με την  απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης: ‘’Diploma de estudiosavanzadosdeltercerciclolaGreciamedieval y moderna: Estudiossobriesulengua, literatura, historia y civilization’’από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία. Επίσης, ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού, της Σχολής Διεθνών Σπουδών Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης κατέχει Μεταπτυχιακό από το  Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  στο πεδίο των Παιδαγωγικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.  Επίσης ολοκλήρωσε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην ‘’Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας’’, στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο ενεργητικό του διαθέτει επαγγελματική εμπειρία από χώρες του εξωτερικού και πληθώρα συμμετοχών σε συνέδρια και σεμινάρια. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Φώτης Μυλωνάς είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά, με πτυχίο από το Π.Τ.Δ.Ε. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και πλήθους πιστοποιήσεων από επιμορφώσεις. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και βιβλία που έχουν εκδοθεί. Διατηρεί το blog “Εκπαιδευτικό Βήμα” και είναι εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαια- Πειραιά. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτορας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Π.Μ.Σ. «Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

O Νικόλαος Κλιούμης είναι Οικονομολόγος του τμήματος «Οικονομικών Επιστημών» του «Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και ψυχολόγος του κολλεγίου «Ανθρωπιστικών Επιστημών - ICPS» (franchise bachelor πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Central Lancashire). Η πτυχιακή του εργασία αφορούσε την «αντιληπτή κοινωνική υποστήριξη και κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των κλινικών οξέων περιστατικών» του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο». Έχει κάνει δύο χρόνια πρακτική άσκηση ως εκπαιδευόμενος κλινικός ψυχολόγος και ένα χρόνο εθελοντικά ως κλινικός ψυχολόγος στην κλινική Αγία Μαρκέλλα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» . Κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» σχεδίασε και υλοποίησε κύκλο σεμιναρίων με τίτλο “Φαινομενολογία των εκδηλώσεων της κλινικής ψυχοπαθολογίας”. ι. Παρακολούθησε το διετές μετεκπαιδευτικό σεμινάριο στην κλινική ψυχοπαθολογία «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΥΛΗΣ» της Ά Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική θεραπεία οικογένειας» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργασίες στα  «Πανελλήνια ψυχιατρικά Συνέδρια», και έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδριών, σεμιναρίων και ημερίδων με αντικείμενο τη ψυχολογία. Το 2009 γίνεται εθελοντής στην  «Ομάδα Έκτακτων Αναγκών και Πυρασφάλειας Καματερού», η οποία υπάγεται στην πολιτική προστασία, και εκπαιδεύεται στα πρωτοκόλλα επείγουσας παροχής φροντίδας   «Πλήρης Εκπαίδευση Πρώτων βοηθειών» (Rescue Training International). Επίσης έχει  εργαστεί στο Κέντρο Υποδοχής Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και ολοκλήρωσε και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στην ‘’Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας’’, στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Σήμερα είναι Υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

TOP