Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού

Το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού, είναι το πρώτο που διενεργήθηκε στη Χώρα το 2017 και επαναλήφθηκε το 2018. Έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των στοιχείων που συνδέονται με τον θαλάσσιο τουρισμό στη νήσο Σκύρο, αλλά και το ευρύτερο νησιωτικό και λιμενικό πλέγμα. Η συλλογή τέτοιου είδους δεδομένων αποτελεί στοιχείο κομβικής σημασίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του υπό μελέτη τόπου και συγκεκριμένα της νήσου Σκύρου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από επιβαίνοντες σε τουριστικά σκάφη (κυβερνήτες, πληρώματα, επιβάτες) διαφορετικών εθνικοτήτων με τη συμπλήρωση εξιδεικευμένων ερωτηματολογίων στα οποία καταγράφηκαν εμπειρίες οπτικές αξιολογήσεις και απαιτήσεις από την πλευρά των χρηστών των λιμένων και των περιηγητών του θαλάσσιου τουρισμού. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα υπερέβη το 10% των σκαφών που κατέπλευσαν στο λιμάνι της Λιναριάς.

Η ίδρυση του πρώτου μόνιμου Θαλάσσιου Τουριστικού Παρατηρητήριου στο νησί της Σκύρου, τιμήθηκε με Βραβείο Τουρισμού 2017, ενώ ο σχεδιασμός και η συμβολή του παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Innovation Arabia 10, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το 2017.  Θεωρείται ότι η πιλοτική αυτή έρευνα θα δράσει ως μοντέλο αναπαραγωγής και σε άλλες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Το Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού στη Σκύρο είναι προϊόν έρευνας, μελέτης και εφαρμογής των ερευνητών που δραστηριοποιούνται ενεργά στο Skyros Project.

TOP